El Salvador Bitcoin Konusunda Şeffaf Davranmıyor!

Hack Forum

Administrator
Yönetici
Katılım
29 Ağu 2021
Mesajlar
624,721
Tepki
8
Puan
38

El Salvador’un Bitcoin ile Başı Dertte Olabilir!​

Bildiğiniz üzere El Salvador Bitcoin almaya devam ediyor. El Salvador geçen sene Bitcoin’i yasal olarak kabul etmesinden sonra ülkedi insanlar Bitcoin’i kullanmaya başladı.

El Salvador’daki halk, kendilerine verilen cüzdan uygulaması üzerinden, yeme içme, alışveriş ve vergi ödemelerini gerçekleştirebiliyor. Fakat halk, El Salvador ülkesinin Bitcoin’i kaç dolardan aldığını ve ne kadar bitcoin’e sahip olduklarını şeffaf bir şekilde bilmiyorlar.

İnsan hakları kuruluşu Cristosal’ın yolsuzlukla mücadele ve adalet başkanı Ruth López, bu konuda El Salvador hükümetini “kamu fonlarının kullanımı hakkında mutlak bir şeffaflığı olmadığını” belirtti. Hükümetin bilgileri gizli tutma hamlesi El Salvador’un anayasasına aykırı olmasının yanı sıra ülkeyi uluslararası insan hakları anlaşmalarını da ihlal ettiğini belirtti.

“ŞEFFAFLIĞIN OLMAMASI, VATANDAŞLARI YARARLANICILARI, FONLARIN MİKTARLARINI VEYA VERİLME NEDENLERİNİ BİLMEDEN KULLANIYOR” DEDİ.
Genişletmek için tıkla ...
El Salvador, Ocak ayında ödemesi gereken 800 milyon dolarlık borç ödemesi gerçekleştirmek zorunda. Ek olarak El Salvador, geçen günlerde yaptığı açıklama ülkesindeki blockchain şirketlerini denetlemek üzere bir şirket kurdu. Fakat İnsan hakları kuruluşu Cristosal açıklamasına göre, El Salvador kendi yatırımlarını denetlemeye izin vermiyor.

El Salvador Başkanı Bukele’nin sosyal medya hesaplarında yaptığı açıklamara göre, El Salvador’un 2.381 adet bitcoin satın aldı. Ek olarak son yaptığı açıklamasında El Salvador’un hergün 1 bitcoin alacağını açıkladı. Fakat El Salvador’un şu ana kadar ne kadar harcadığına dair resmi veya kamuya açık bir kayıt yok bulunamadı.

Bazıları bu miktarları ölçmek için kendi DIY girişimlerini yaptı.

Başkanın açıklamaları incelediğinde, El Salvador’un Bitcoin’e 107 milyon dolardan fazla yatırım yaptığını ve mevcut bitcoin fiyatına baktığımızda 67 milyon dolardan fazla zararda olduğu tahmin ediliyor. Aynı araştırmalar El Salvador ülkesinin Ocak Ayında 18 Milyon Dolar zarar ettiğini düşünülüyor.

Orta Amerika Mali Araştırmalar Enstitüsü (ICEFI) ekonomisti Ricardo Castaneda, yaptığı açıklamada,

“MAALESEF, EL SALVADOR’UN NE KADAR BİTCOİN SATIN ALDIĞINI GERÇEKTEN BİLEBİLECEK RESMİ BİR BİLGİ YOK” DEDİ.
Genişletmek için tıkla ...
Bukele ve maliye bakanı Alejandro Zelaya, aslında herhangi bir bitcoin satmadığı için aslında para kaybetmediğini savundu. Bu durum El Salvador halkı tarafından güvensizlik ile sonuçlandı. El Salvador halkı, ülkenin bu alışları resmi olarak açıklamasını istiyor.

Devamı:
Linki Görmek için Lütfen
Kaynak :
 
Üst