2021 Google Yeni Güncelleme Sinyalini Verdi

Hack Forum

Administrator
Yönetici
Katılım
29 Ağu 2021
Mesajlar
635,153
Tepki
8
Puan
38
2021 Google Yeni Güncelleme Sinyalini Verdi Kullanıcı sayfa deneyimi sinyallerinin Google için oldukça önemli olduğu ve uzun zamandır sıralamayı etkilediğini zaten düşünüyorum. Resmi açıklamayla birlikte artık daha da netlik kazandı ve hayatımıza ciddi bir giriş yapmış oldu. Hem kullanıcı deneyimi sinyalleri hem de core web vitals adı altında 3 önemli metrik için bu sene sık sık konuşuyor olacağız.


Image for post


Google yaptığı yeni açıklamada da bu metriklerin 2021 mayıs ayında
Linki Görmek için Lütfen
Önceden de etkiliyor olsa da muhtemelen mayıs sonrası web sitelerinde bunu daha görünür bir şekilde deneyimliyor olacağız.

Ben neleri detaylıca anlatacağım?
  • LCP nedir?
  • LCP metriği nasıl kontrol edilir?
  • Raporlama ve takibiniz için gsheet ve öneriler
  • LCP nasıl iyileştirilir?
Core web vitals ( LCP, FID, CLS) Bir sayfanın kullanıcılar için en büyük içeriğinin yüklemesini, etkileşimini ve görsel kararlılığını ölçen üç temel performans metriği olarak adlandırıyoruz.

Mobil uyumluluk: Sanıyorum artık mobil uyumlu olmayan site kalmamıştır fakat mobil uyumlu olduğunu zanneden site sahipleri var :) Tüm olay
Linki Görmek için Lütfen
buradaki mobil uyumluluk testinde olumlu sonuç almanız değil. Siteniz ayrı bir m. versiyondan yayın yapıyorsa, dinamik mobil deneyim sunuyorsanız masaüstü — mobilde farklılıklar olması muhtemeldir. Ya da sitenizi farklı bir JS teknolojisiyle oluşturduysanız Google’ın tarama problemleri olup olmadığını , masaüstünde sunduğunuz içerik , meta etiketleri, görsel alt etiketler, hreflang etiketlerini aynı şekilde Google’a gösterdiğinizden emin olmalısınız. Burası altı oldukça dolu bir konu bu nedenle farklı bir içerikte anlatmak gerek :)

Güvenli tarama: Kullanıcıların güvenli bir şekilde gezinmesini sağlamak için bir sitede kötü amaçlı yazılım, kimlik avı ve saldırıya uğramış içerik gibi sorunlar olup olmadığını değerlendirir.

Https: Bir web sitesi bağlantısının güvenli olup olmadığına ve sitenin önerilen şekilde HTTPS üzerinden sunulup sunulmadığına odaklanır. Burada da önemli bir nokta, https geçişi yaptıysanız ve kalıcı yönlendirmeler sağlamadıysanız eğer indekste http url’leriniz kalmaya devam eder.

Kullanıcı deneyimini etkilemeyen geçiş reklamları: Kullanıcılar için sitede gezinirken içeriğin görünmesini engelleyecek reklamların yer almaması gerekiyor.

Haliyle bu yıl tüm web siteleri bu metriklerinde iyileşme sağlamaya çalışacak şimdiden başlamakta fayda var diyebilirim. 2021 Mayıs için daha zaman var gibi gözükse de bu metriklerde sağlanacak iyileştirmeler bir günde tamamlanabilecek geliştirmeler değil. Ayrıca ne kadar önceden hazır olur ve iyi deneyim sunarsanız sizin için o kadar iyi olacaktır.

Asıl konumuza geçiyorum:

LCP Nedir?
LCP, gerçek bir kullanıcının bakış açısından bir sayfanın yüklenmesinin ne kadar sürdüğüdür. Başka bir deyişle: bir bağlantıya tıklamaktan, ekrandaki içeriğin çoğunu görmeye kadar geçen zamandır. Sayfanın tam yüklenmesini ölçmez. Aradaki farkı anlamalıyız.

En Büyük İçerikli Boyama (LCP), görünüm alanında görünen en büyük görüntünün veya metin bloğunun oluşturma süresini bildirir. 2,5 saniyenin altındaki bir süre iyi, 4,0 saniyenin üzerindeki herhangi bir süre ise zayıf olarak kabul edilir.


Image for post


LCP’de dikkate alınan öğe türleri şunlardır:

  • <img> elementler
  • <image> içindeki öğeler <svg>
  • bir <video>elemanın poster görüntüsü
  • CSS url()özelliği kullanılarak yüklenen arka plan resmine sahip bir öğe
  • metin düğümleri içeren blok düzeyinde öğeler.
En büyük öğe, içerik yüklenirken belirlenir ve boyut, tarayıcının görünüm alanındaki görünür boyutları olarak hesaplanır.

LCP şunlardan etkilenebilir:

  • sunucu yanıt süreleri
  • kaynak yükleme süreleri
  • oluşturmayı engelleyen CSS veya JavaScript
  • istemci boyutunda işlem süreleri
Sayfa açılışında LCP için örnek görüntü:


Image for post


Burada son aşamada, politikacıların fotoğrafı o sayfadaki en büyük unsurdur, dolayısıyla LCP o boyama aşamasında gerçekleşir.

Image for post


Burada ise, instagram logosu sayfadaki en büyük ögedir. Bu nedenle LCP üçüncü aşamada görülür.
Farklı sitelerde LCP noktası farklı olacaktır. Çünkü her sitenin en büyük içerik veya görsel öğesi farklıdır.

Bu metrik kapsamında neyin büyük içerik veya öğe blogu kabul edildiğinin farkında olmalısınız . Boyut, dosya boyutuna değil görüntüleme boyutuna atıfta bulunur .

LCP, yalnızca sayfa yüklemenin üç aşaması tamamlandıktan sonra gerçekleşir:

  1. HTML teslim edildi ve ayrıştırıldı
  2. İndirilen, ayrıştırılan ve işlenen kritik yol varlıkları
  3. İndirilen ve oluşturulan LCP varlığı (resim, video, web yazı tipi vb.)
LCP Metriğini nasıl takip edebilirsiniz?
  1. Linki Görmek için Lütfen

Image for post


2.
Linki Görmek için Lütfen


Eklediğiniz extension açtığınız her sitenin 3 önemli metriğini gösteriyor. Metriklerden birisi yüksek ve Google idealinde değilse extension kırmızı oluyor eğer hepsi ideal puandaysa yeşil gözüküyor.


Image for post


3.
Linki Görmek için Lütfen


Burada ücretsiz bir
Linki Görmek için Lütfen
Çok basit işlem API edindikten sonra kopyalayıp yukarıda verdiğim linkte yüklediğiniz extension için giriyorsunuz ve arama sonuçlarınız aşağıdaki gibi oluyor:


Image for post


4.
Linki Görmek için Lütfen
artık core web vitals metriklerini sunuyor.


Image for post


5. Gtmetrix artık çok daha detaylı raporlar veriyor. Google pagespeed bağlantılı sonuçları görebilirsiniz. Waterfall’da gördüğünüz gibi hangi noktada hangi etkileşimin olduğunu da gösteriyor.


Image for post


6. Search console: Buradan incelemenin bir avantajı da size iyileştirilmesi gereken veya kötü durumda olan url’ler için örnekler de sunuyor.

Gördüğünüz gibi mobil ve masaüstü raporlarını ayrı şekilde gidişatını görebiliyorsunuz. Open report kısmından hangi url’lerde iyileştirilme gerekiyor adımına ilerleyebilirsiniz.


Image for post


Search console core web vitals ekranı
7. Chrome dev tools: Hızla ilgili birçok detayı inceleyebildiğimiz oldukça faydalı bir alan. İncelemek istediğiniz sitede dev tools açarak performance sekmesinden screenshot seçili ve CPU 4x yavaşlatarak kayıt başlattığınızda sitedeki ögelerin yüklenme adımlarını detaylıca görebiliyorsunuz. LCP metriğini de okla işaretlediğim alan olarak görebilirsiniz.


Image for post


8.
Linki Görmek için Lütfen
ayrıca extension olarak yükleyebilirsiniz.
Linki Görmek için Lütfen


Hızla ilgili yararlandığım
İsmiAmacıURL
Google pagespeed insight Girdiğiniz belli bir url için core web vitals, alan verileri, lab verileri mobil - masaüstü için ayrı şekilde vermektedir.
Linki Görmek için Lütfen
Google Mobile Friendly TestBelirli bir sayfanın mobil uyumluluğunu ve reklamlarını kontrol edebilirsiniz.
Linki Görmek için Lütfen
Web.dev ölçümlemePagespeed insight alan verileri ve daha detaylı accessbility / best practices / SEO puanları göstermektedir.
Linki Görmek için Lütfen
Dareboost İstediğiniz url için detaylı şekilde hız iyileştirme raporu çıkartıyor ve mailinize alabiliyorsunuz. Ayda 5 sayfaya kadar ücretsiz
Linki Görmek için Lütfen
Webpage test Hız metriklerindeki puanınızı ve core web vitals puanlarınızı göstermektedir.
Linki Görmek için Lütfen
Test my siteMobil siteniz için 3g ve 4g bağlantıda hızınız nasıl olduğunu ve aylık trendin nasıl değiştiği raporunu alabiliyorsunuz.
Linki Görmek için Lütfen
Web Vitals Chrome ExtensionExtension olarak eklediğinizde girdiğiniz her sitenin core web vitals metriklerinin puanını size gösteriyor.
Linki Görmek için Lütfen
Core Serp Vitals Core web vitals metriklerini arama sonuç sayfasında URL'lerin altında görmek istiyorsanız bu extension kullanabilirsiniz.
 
Üst